Zielona herbata

greentea_headerHerbata zielona jest najstarszym napojem świata. Pochodzi z tego samego krzewu co czarna. Różni się natomiast sposobem produkcji. Liście, z których się ją wytwarza nie są poddawane procesom fermentacji (oksydacji) a tylko stosuje się podgrzewanie. Aby wydobyć z liści pełnię smaku, poddaje się je skręcaniu, suszeniu i sortowaniu. Herbata zielona zachowuje słodycz świeżych liści, wiele cennych witamin ( A, B, B2, C) i innych składników odżywczych, dlatego posiada właściwości zdrowotne, doskonały smak i jest niezwykle aromatyczna. Zawarte w niej składniki wpływają hamująco na procesy starzenia się organizmu. Szczególnie docenia się też jej pobudzające i odprężające działanie. Dzięki zawartości kofeiny jest idealnym napojem dla osób od , których wymaga się nieustannej jasności umysłu i aktywności. Ze wszystkich herbat, zielona ma największe właściwości lecznicze, ze względu na szczególny sposób w jaki jest suszona.


W liściach herbaty zidentyfikowano 6 rodzajów katechin:

  • katechina (C)
  • epikatechina (EC)
  • gallokatechina (GC)
  • epigallokatechina (EGC)
  • galusan epikatechiny (ECG)
  • galusan epigallokatechiny (EGCG) – katechina, która występuje w największej ilości i posiada najwyższą aktywność, a jednocześnie jest najmniej stabilna.


Składniki zielonej herbaty:

  • garbniki (polifenole) – nadają jej rześkość i cierpkość
  • kofeina (zwana teiną)
  • mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
  • witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
  • olejki eteryczne


Działanie zielonej herbaty:

  • ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną- pobudzające działanie herbaty (w porównaniu do kawy) przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe)
  • obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu)
  • obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych)
  • służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych)
  • antyseptyczne działanie – garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie – wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej). Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy)
  • napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych)
  • zmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli)
  • zielona herbata może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu
  • zmniejsza stres i może spowolnić proces starzenia
  • hamuje rozwój różnych bakterii, powodujących choroby
  • zielona herbata pomaga likwidować zaparcia


Komponenty zielonej herbaty i ich efekty:

Katechiny:

  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
  • powstrzymuje nowotwory
  • zmniejsza ryzyko mutacji
  • obniża cholesterol we krwi
  • zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi
  • zapobiega wysokiemu poziomowi cukru we krwi
  • zabija bakterie
  • zapobiega psuciu się zębów
  • chroni przed złym oddechem

Kofeina:

  • pobudza
  • działa moczopędnie

Witamina C:

  • redukuje stres
  • chroni przed grypą

Witamina B:

  • wspiera metabolizm

Flawonoidy:

  • wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
  • chronią przed złym oddechem

Polisacharydy:

  • obniżają wysoki poziom cukru we krwi

Witamina E:

  • działa jako przeciwutleniacz i przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia.

Taina:

  • podkreśla smak

Naukowcy wciąż badają i odkrywają cudowne właściwości nie tylko herbaty zielnej, ale również czerwonej, czarnej jak i białej. Dlatego warto pić różne herbaty. Najwięcej badań zostało przeprowadzonych nad herbatą zieloną i dlatego ma najwięcej udowodnionych właściwości leczniczych. Równie dobrze w przyszłości herbata biała, czerwona, czarna czy żółta może być uważana za najzdrowszą.

należy pić 4-5 filiżanek zielonej herbaty na dobę.


Zaparzanie zielonej herbaty

Parzenie doskonałej filiżanki herbaty jest skomplikowanym procesem i aby uzyskać najlepszą herbatę należy postępować zgodnie z instrukcjami producenta.


Oto kilka wskazówek:

  • Użyj 1 torebkę, lub 2-4 gramy herbaty, na filiżankę
  • Zagotuj wodę
  • Po zagotowaniu odczekaj 2 minuty
  • Zalej gorącą wodą i odczekaj 3-4 minuty (im większe liście tym parz dłużej).


green-tea_b


Suplementy zawierające zieloną herbatę:

Mega Protect 4 Life – 7,5 mg

Smokerade - 5 mg

Slim formula - 50 mg


Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  1. Stanislaw Said,

    piję zieloną ,ale ją słodze! a to podobno unicestwia jej „cud” działanie? czy to prawda?

  2. Anita Said,

    Bardzo fajny artykuł. Warto również pamiętać, że działanie herbaty zależy od długości jej parzenia. Na początku (3-5 min) wydziela się teina, a następnie polifenole, które neutralizują jej działanie. Tak więc po 7 min parzenia napar będzie miał właściwości uspokajające, a nie pobudzające. Zamiast teiny będzie zawierał duże ilości garbnika.

Dodaj swój komentarz do tematu Zielona herbata