Witamina K


brukselkaWitamina K jest witamina rozpuszczalną w tłuszczach

Witamina K jest koenzymem syntezy protombiny w wątrobie czyli białka osocza krwi, które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.


Funkcje witaminy K:

  • niezbędna do wytwarzania czynnika przeciwkrwotoczego w wątrobie (przede wszystkim protrombiny)
  • uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej
  • wpływa na przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych
  • może uczestniczyć w karboksylacji białek (współdziała w syntezie osteokalacyny)
  • posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo


Niedobory witaminy K mogą powodować:

  • obniżony poziom protrombiny we krwi – dotyczy to zwłaszcza ludzi starszych, u których występują zaburzenia w obrębie przewodu pokarmowego (zaburzenia wydzielania żółci, wchłaniania w jelicie cienkim)
  • wydłużony czas krzepnięcia krwi (krwotoki z nosa, układu pokarmowego i moczowego)
  • skaza krwotoczna noworodków – głównie krwotoki z przewodu pokarmowego


Przedawkowanie witaminy K:

  • nadmierne dawki mogą wpłynąć niekorzystnie na pracę wątroby
  • podawana w formie zastrzyku domięśniowego może wywołać odczyny alergiczne oraz powodować skoki ciśnienia tętniczego
  • zbyt duże dawki witaminy K mogą powodować poty oraz uczucie gorąca


Co wpływa na polepszenie wchłaniania: witamina H


Źródła w żywności:

Dieta bogata w warzywa (np. sałatę) , jaja, mleko zawsze pokrywa zapotrzebowanie na witaminę K. Należy podkreślić, że zjełczałe tłuszcze, nadużywanie leków (środki przeciwbólowe, salicylany lub antybiotyki), zanieczyszczone powietrze oraz środki konserwujące w puszkach i gotowych produktach spożywczych niszczą witaminę K, utrudniają jej wchłanianie lub prowadzą do przedwczesnego jej wydalania z organizmu.

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu [µg]
Jarmuż 500
Szpinak 350
Brukselka 230
Brokuły 210
Sałata 200
Rzeżucha 200
Kalafior 80
Fasola zielona 45
Ogórki 30
Cukinia 30
Pomidory 10


Zalecane normy dietetyczne na Witaminę K dla różnych grup ludności*

Grupy ludności Witamina K
Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 30
Dzieci 4-8 lat 55
Chłopcy 9-13 lat 60
Młodzież męska 14-18 lat 75
Mężczyźni 19-30 lat 120
Mężczyźni 31-50 lat 120
Mężczyźni 50-70 lat 120
Mężczyźni powyżej 70 lat 120
Dziewczęta 9-13 la 60
Młodzież żeńska 14-18 lat 75
Kobiety 19-30 lat 90
Kobiety 31-50 lat 90
Kobiety 50-70 lat 90
Kobiety powyżej 70 lat 90
Kobiety ciężarne do 18 lat 75
Kobiety ciężarne 19-30 lat 90
Kobiety ciężarne 31-50 lat 90
Kobiety karmiące do 18 lat 75
Kobiety karmiące 19-30 lat 90
Kobiety karmiące 31-50 lat 90

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)



1

 

 

 

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  1. Midiam Said,

    Brakuje mi informacji o witaminie K2 (podobno jest kilka form wit. K i każda ma inne właściwości).
    Pozdrawiam

Dodaj swój komentarz do tematu Witamina K