Witamina B7 (Biotyna, witamina H)

soymilkwitamina rozpuszczalna w wodzie

Jest substancja witaminopodobną. To złożony kwas organiczny zawierający siarkę, jest syntetyzowany przez bakterie jelitowe i występuje w szerokiej gamie produktów żywnościowych. Należy do kompleksu witamin z grupy B.


Funkcje:

  • podobnie jak inne witaminy z grupy B bierze udział w syntezie i rozkładzie tłuszczów, aminokwasów i węglowodanów, czyli jest konieczna w przemianie materii
  • podczas procesu trawienia wydziela się z białka zawartego w pożywieniu i przedostaje się do krwi lub sama ulega przetworzeniu w ściance jelit
  • odgrywa dużą rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki
  • pobudza proces przemiany glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana
  • stabilizuje także poziom glukozy we krwi. Oddziaływanie tych dwóch substancji jest więc istotne szczególnie dla osób chorych na cukrzycę, u których dodatkowe dawki witaminy B7 mogą poprawić przemianę glukozy
  • odpowiednia ilość witaminy B7 w organizmie ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego
  • wpływa na witalność, dobre samopoczucie, a także odczuwanie bólu oraz wrażliwość czuciową
  • współdziała z aminokwasami, takimi jak walina, leucyna lub izoleucyna, które są substancjami białkowymi aktywnymi w mięśniach, co powoduje, że ma duże znaczenie dla zaopatrzenia nerwów w energię
  • B7 może być również nazywana witaminą piękności, gdyż wpływa na prawidłowy stan skóry, a także włosów     i paznokci
  • kontroluje tłuszczową przemianę materii
  • zapobiega  łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych
  • uczestniczy także w procesie tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek
  • łagodzi objawy niedoboru witaminy B5 i cynku


Profilaktyka:

  • utrata i siwienie włosów
  • bóle mięśniowych
  • egzema
  • zapalenie skóry
  • problemy skórne
  • niektóre rodzaje cukrzycy


Niedobór witaminy B7:

Brak witaminy B7 zdarza się rzadko. Można go jednak zaobserwować u pacjentów szpitali karmionych sztucznie lub poddawanych długotrwałej kuracji sulfonamidami czy antybiotykami, które hamują wzrost bakterii produkujących tę witaminę w organizmie, co może powodować awitaminozę.

  • zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego
  • depresja
  • apatia
  • wzmożona senność
  • stany lękowe
  • halucynacje
  • bóle mięśni
  • nerwowość
  • rozdrażnienie
  • lękliwość
  • nadwrażliwość czuciowa
  • cierpnięcie dłoni i stóp
  • nudność
  • brak apetytu
  • niedokrwistość
  • powiększenie wątroby
  • wzrost  cholesterolu we krwi
  • zapalenia skóry, spojówek
  • włosy i skóra tracą barwę
  • błony śluzowe ust i gardła stają się szare
  • problemy skórne tj.:  wypadania włosów, łuszczenia się naskórka, łojotok i łupieżu, skóra jest tłusta, przybiera szarawy odcień, włosy tracą połysk, a paznokcie się rozdwajają


Przedawkowanie:

  • w odniesieniu do ludzi nie stwierdzono toksyczności witaminy B7, chociaż u ciężarnych szczurów, które przyjmowały zwiększone dawki tej substancji, następowały zaburzenia w wytwarzaniu estrogenu, a nawet resorpcja płodu
  • bóle brzucha,
  • nudności, wymioty
  • złe samopoczucie
  • niekiedy biegunka


Co wpływa na polepszenie wchłaniania: współdziała z witaminami B5, B9, B12, magnez, mangan


Źródła w żywności:

Jest ona szeroko rozpowszechniona w wielu produktach żywnościowych, jednak zawierają one jej bardzo mało. Można ją znaleźć w mleku, wątrobie, nerkach, żółtku jaj, serze, otrębach, rybach (sardynkach, łososiu), drożdżach, mięsie wieprzowym, cielęcym, drobiowym, ciemnym ryżu, kukurydzy i mące ze zbóż. Znajduje się w owocach tj.(arbuzach, bananach, melonach, grejpfrutach, brzoskwiniach, winogronach), warzywach (kalafiorach, burakach, cebuli, grochu, pomidorach, szpinaku, marchwi) oraz orzechach, soi, rzepaku i słonecznikach.

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu [µg]
Wątróbka 102
Mąka sojowa 63
Żółtko jaj 54
Orzechy włoskie 37
Orzechy ziemne 31
Sardynki 21
Migdały 17
Grzyby 15
Ryż naturalny 9
Mąka pełnoziarnista 7
Szpinak 6
Kraby 6
Szynka 5
Marchew 3
Pomidory 2
Ser chudy


Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B9 dla różnych grup ludności*

Grupy ludności Witamina H
Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 8
Dzieci 4-8 lat 12
Chłopcy 9-13 lat 20
Młodzież męska 14-18 lat 25
Mężczyźni 19-30 lat 30
Mężczyźni 31-50 lat 30
Mężczyźni 50-70 lat 30
Mężczyźni powyżej 70 lat 30
Dziewczęta 9-13 lat 20
Młodzież żeńska 14-18 lat 25
Kobiety 19-30 lat 30
Kobiety 31-50 lat 30
Kobiety 50-70 lat 30
Kobiety powyżej 70 lat 30
Kobiety ciężarne do 18 lat 30
Kobiety ciężarne 19-30 lat 30
Kobiety ciężarne 31-50 lat 30
Kobiety karmiące do 18 lat 35
Kobiety karmiące 19-30 lat 35
Kobiety karmiące 31-50 lat 35

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:

  • łagodzi objawy niedoboru witaminy B5 i cynku
  • wchłanianie witaminy H zaburzają estrogeny
  • niedobory mogą wpłynąć na powstawanie wad wrodzonych u płodu


plod

 

 

Suplementy zawierające witaminę B7:

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  1. Witaminy oraz minerały dla zdrowia ludzkiego organizmu | Dobre Precle Said,

    […] Calivita, które zatroszczą się o odpowiednią ilość witamin w Twoim organizmie i konkretna Witamina B7 na pewno zostanie dostarczona. Poza witaminami organizm człowieka potrzebuje również […]

  2. Irena Said,

    WitaM. Z Malej Enxcyklopedii Zdrowia Warszawa 1958 Panstwowe Wydawnictwo Naukowe o Witaminie H biotynie „wystepuje w mleku,watrobie,sledzionie,zoltkach jaj, drozdzach,nerkach,ryzu,pomidorach,malinach i marchwi surowej. Duze ilosci wqitaminy H zawieraja TKANKI NOWOTWOROWEW ORAZ PLODOWE. Niedobor wqitaminy H moze wystap[icx po dousatnym podaniu sulfoguanidyny,strptomycyny,surowego bialka kurzego.Surowe bialko jaja zawiera tzw.awidyne,ktora laxczac sie trwale z biotyna unieczynnia ja i jest jaKBY a n t y w i t a m i n a.Kupilam sobie ZDROVITAL Producent NP Pharma Sp.z oo.ul.Podstoczynska 30 07-300 Ostrow Maz.zapytalam w aptece jakie witaminy zawiera Zdrovirtal,Aptekarka powiedziala,ze witaminy z grupy B.Spozylam 300 ml zdrovitalu i z ciekawosci spojrzALAM NA ULOTKE Z DRUGIEJ STRONY BUTELKI.oTOZ TEN ZDROVITAL zawiera w 30ml az 150 ug bIOTYNY tj.100% sdziennego zapotrzebowania.Poniewaz witamine h biotyne zawieraja w duzej ilosci tkanki nowotworowe poszlam do laboratorium i zbadalam poziom markerow jelita grubego.3 m-cxe przed spozyciem poziom markerow jelita grubego byl w normie.Po badaniu okazalo sie ze poziom markerow wzrosl mi 100 KROTNIE.Przestraszylam sie i zaczelam pic jajka surowe 2 jajka dziennie przez tydzien.Zeby nie bylo cholesterolu pilam sok z cytryny.Kwas cytrynowy i kwas jablkowy z kationami Ca i Mg daja zwiazki rozpuszczalne.Kwas cytrynowy w soku rozpuscil blaszke mioazdzyxcowa cholesterolu i poziom cholesterolu po wypiciu soku z cytryny wq ilosci 1 cytryna dziennie zmniejsazyl mi poziom cholesterolu we krwi.Pilam te 2 jajka dziewnnie przez 4 tygopdnie.POziom markerow obnizyl mi sie,ale nieznacznie.Najlepsze efekty byly gdy pilam jajka swqieze od kur z wolnego wybiegu.Najgorsze wyniki mialam od jajek kur trzymanych w klatkach Chcialam napisac dokladnie jakie wyniki markerow ( komorek nowotworowych ) mialam,ale obecnie jestem chora i stan mojego zdrowia nie pozwala na pisanie naukowqego doniesienia o witaminie H -biotynie.K8upilam sobie reklamowany w tv BIOTEBAL 5 i okazALO SIWE ZE JEDNA TABLETKA ZAWIERA SUBSTANCJE CZYNNA 5 MG BIOTYNY -WITAMINY H,Ostatnio zauwazylam,ze witamina H biotyna jest modna i znajdujwe wsie w wielu srodkach farmakologicznych..Osoby mlode celem poprawienmia sobie cery na brezoswkwiniowa pily sok marchwqiowy 1 dniowy bez pasteryzacji.W soku marchwiowym swiezym jest duzo witaminy H biotyny.Ludzie starsi niggy nie dawali soku z marchwi swiezego malym dzieciom tylko gotowali marchedwq i wq takiej postaCI DAWALI dzieciom i doroslym.Zauwazylam,ze osoby ktore pily jajka swieze wzglednie jadly jajka ugotowane na miekko z trzesacym sie bialkiem nie zaCHODZILY w ciaze.W Anglii kobietom ciezarnym zabrANIA sioe jesc jajka ugotowane na miekko z tego powodu,ze kobiety w ciazy ich tkanki plodowe zawieraja w dsuzych ilosciach biotyne witamine H Mam prosabe,niech ci co przeczytaja moja infoermacje i ci co zazywali ZDROVITAL i Biotewbal 5 zrobia sobie poziom markerow na jelito grube,piersi,jajnikow i sami sie przekonaja o tym,ze poziom markerow wzrosl i to w duzym stopniu.Niech te osoby alarmuja wq taki sposob by zaprzewsatac dawania wiotaminy H w srodskach w aptwecxe,do zaprzestania wlaczania biotyny przez producentow , lekow.Witamina H biotyna znAJDUJE SIE W DOSTAtecznej ilosci w pozywieniu,Serdecznie pozdrawiam.IrenA

  3. Barbara Said,

    Zaczęłam szukać środków na wypadanie włosów w wyniku menopauzy, czyli znacznego zmniejszenia estrogenów w organizmie. Na wypadanie i siwienie polecana jest biotyna. I tu niestety wszędzie w Internecie widzę sprzeczność. Podaje się, że estrogeny zmniejszają dostępność biotyny. A jednocześnie zarówno estrogeny jak i biotyna zapobiegają wypadaniu włosów. Kiedyś brałam tabletki antykoncepcyjne i faktycznie kondycja skóry i włosów zdecydowanie poprawiła się, a teraz przy zaniku działania jajników włosy sypią się. Skoro mam mniej estrogenów, a odżywiam się w miarę zdrowo, zgodnie z internetowymi wiadomościami, biotyna przy mniejszej ilości estrogenów powinna lepiej działać i pomagać na włosy. Zastanawia mnie więc, czy dostarczanie większej ilości biotyny może pomóc? Ponadto, podaje się, że sporo biotyny jest w mące sojowej, a soja zawiera przecież fitoestrogeny. Czy ktoś może dobrze wytłumaczyć jak to jest?

Dodaj swój komentarz do tematu Witamina B7 (Biotyna, witamina H)