Witamina B6


Hair Beautywitamina rozpuszczalna w wodzie

Uczestniczy aktywnie aż w 100 reakcjach chemicznych. Bierze udział w przemianie białek i aminokwasów. Wspomaga mózg  zapobiega anemii. Organizm nie potrafi jej magazynować a jej zapasy wyczerpują się po miesiącu.


Funkcje witaminy B6:

  • bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów
  • umożliwia magazynowanie energii
  • uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny
  • uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn
  • ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • zwiększa odporność organizmu
  • łagodzi skutki uboczne leków
  • wspomaga leczenie nerek
  • zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego z moczem
  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
  • pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni
  • łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, depresji, drażliwości, bolesności piersi, bólów głowy
  • wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka


Profilaktyka:

  • kurcze mięśni
  • kurcze nóg
  • drętwienie rąk
  • poranne mdłości
  • choroby skórne
  • zaburzenia nerwowe
  • odporność na insulinę
  • zespół napięcia przedmiesiączkowego
  • astma
  • kamienie nerkowe, anemia, zatrzymanie płynów
  • autyzm dziecięcy
  • choroby serca


Niedobór witaminy B6:

  • stany zapalne skóry – dermatitis (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej
  • zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg)
  • zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek)
  • zwiększona podatność na infekcje
  • nadmierne pocenie się
  • niedokrwistość makrocytarna


Przedawkowanie witaminy B6:

  • przy dłuższym stosowaniu pirydoksalu w ilości 2 g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne


Co wpływa na polepszenie wchłaniania: witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina H, witamina C, magnez, cynk


Źródła w żywności:

Występuje w: rybach, wieprzowinie, jajach, wątrobie, niełuskanym (brązowym) ryżu, soi, pszenicy, owocach (bananach), warzywach (kapuście, awokado), orzechach

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu [mg]
Drożdże
Wątróbka 0,90
Ziarna soi 0,86
Kiełki pszeniczne 0,72
Orzechy włoskie 0,68
Ryby 0,39
Banany 0,34
Szpinak 0,25
Awokado 0,22
Mąka pełnoziarnista 0,17
Drób 0,17


Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B6 dla różnych grup ludności*

Grupy ludności Witamina B6
Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień] Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych [mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 0,5 30
Dzieci 4-8 lat 0,6 40
Chłopcy 9-13 lat 1,0 60
Młodzież męska 14-18 lat 1,3 80
Mężczyźni 19-30 lat 1,3 100
Mężczyźni 31-50 lat 1,3 100
Mężczyźni 50-70 lat 1,7 100
Mężczyźni powyżej 70 lat 1,7 100
Dziewczęta 9-13 lat 1,0 60
Młodzież żeńska 14-18 lat 1,2 80
Kobiety 19-30 lat 1,3 100
Kobiety 31-50 lat 1,3 100
Kobiety 50-70 lat 1,5 100
Kobiety powyżej 70 lat 1,5 100
Kobiety ciężarne do 18 lat 1,9 80
Kobiety ciężarne 19-30 lat 1,9 100
Kobiety ciężarne 31-50 lat 1,9 100
Kobiety karmiące do 18 lat 2,0 80
Kobiety karmiące 19-30 lat 2,0 100
Kobiety karmiące 31-50 lat 2,0 10

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:

  • niedobór witaminy B6 utrudnia działanie wapnia i magnezu, miedzi, selenu
  • zbyt mała ilość witaminy B6 obniża ilość witaminy C we krwi, a niedobór witaminy C zwiększa wydalanie B6
  • witamina B6 przyśpiesza i ułatwia wchłanianie magnezu
  • witaminę B6 powinni przyjmować ludzie narażeni na promieniowanie, chorzy na serce, nerki, nowotwory, astmę


walnut

 

 

Suplementy zawierające witaminę B6:

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Dodaj swój komentarz do tematu Witamina B6