Witamina B2 (Ryboflawina)

eggs

witamina rozpuszczalna w wodzie

To druga z kolei ważna witamina z grupy B. Pomaga w stresie i w okresie napięcia emocjonalnego. Wzmacnia nerwy, pomaga w walce z migreną i przyśpiesza gojenie ran


Funkcje:

  • niezbędna w metabolizmie białka, węglowodanów i tłuszczów
  • pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej, warg i języka
  • wpływa na proces wzrostu i rozrodczość


Objawy niedoboru witaminy B2:

  • spadek masy ciała
  • uczucie pieczenia skóry
  • uczucie bólu błon śluzowych
  • zapalenie błony śluzowej kącików ust (zajady)
  • zapalenie rąbka czerwieni warg
  • przekrwienie błon śluzowych
  • zapalenie języka
  • zapalenie spojówek
  • zahamowanie rozwoju umysłowego u dzieci
  • niedokrwistość
  • światłowstręt


Przedawkowanie witaminy:

  • nudności i wymioty


Co wpływa na polepszenie wchłaniania: witamina B1, witamina B3, witamina B6, witamina C, fosfor, błonnik, selen


Źródła w żywności:

kapusta, produkty pełnoziarniste, nabiał, wołowina, nerki, warzywa zielonolistne, jaja, banany, szynka, tuńczyk

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu [mg]
Drożdże 11,9
Wątroba wieprzowa 2,98
Migdały 0,78
Jajko 0,54
Ser twarogowy tłusty 0,45
Grzyby 0,42
Łosoś 0,37
Ser chudy 0,34
Pstrąg 0,32
Makrela 0,28
Groch – nasiona suche 0,28
Ziarno słonecznika 0,25
Fasola – nasiona suche 0,23
Wołowina 0,20
Szpinak 0,18
Małże 0,16
Mleko pełnotłuste 0,16
Jogurt 0,14
Orzechy włoskie 0,13


Zapotrzebowanie:

Witaminę B2 wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg]. Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych, dlatego też, aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tej witaminy powinna być żywność. Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B2 dla różnych grup ludności*


Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]

Grupy ludności Witamina B2
Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 0,5
Dzieci 4-8 lat 0,6
Chłopcy 9-13 lat 0,9
Młodzież męska 14-18 lat 1,3
Mężczyźni 19-30 lat 1,3
Mężczyźni 31-50 lat 1,3
Mężczyźni 50-70 lat 1,3
Mężczyźni powyżej 70 lat 1,3
Dziewczęta 9-13 lat 0,9
Młodzież żeńska 14-18 lat 1,0
Kobiety 19-30 lat 1,1
Kobiety 31-50 lat 1,1
Kobiety 50-70 lat 1,1
Kobiety powyżej 70 lat 1,1
Kobiety ciężarne do 18 lat 1,4
Kobiety ciężarne 19-30 lat 1,4
Kobiety ciężarne 31-50 lat 1,4
Kobiety karmiące do 18 lat 1,6
Kobiety karmiące 19-30 lat 1,6
Kobiety karmiące 31-50 lat 1,6

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:

  • jest niezbędna do przekształcenia witamin B6 i PP w ich czynne postaci
  • w okresie ciąży i karmienia wzrasta zapotrzebowanie na tę witaminę
  • przyjmowanie jej może dać fałszywe wyniki badań laboratoryjnych (ketacholamin w moczu i urobilinogenu).


karmic

 

Suplementy zawiierające witaminę B2:

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Dodaj swój komentarz do tematu Witamina B2 (Ryboflawina)