Witamina B13

brzuch_198witamina rozpuszczalna w wodzie


Funkcje witaminy B13:

  • bierze udział w metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B12
  • pomaga w leczeniu SM
  • obniżające stężenie cholesterolu we krwi, lipotropowe, ochronne na miąższ wątroby, odtruwające, przeciwartretyczne (zmniejszające stężenie kwasu moczowego we krwi).
  • zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby, ochrania miąższ wątroby przed toksynami, w tym także mikotoksynami.
  • zwiększa przyrost masy mięśniowej i rozrost tkanki łącznej. Przyśpiesza procesy odnowy


Profilaktyka:

  • artretyzm (dna)
  • miażdżyca
  • zatrucia
  • niedobór białek w organizmie
  • zaburzenia przemian białkowych i aminokwasowych
  • stwardnienie rozsiane


Dawkowanie:

doustnie: 500-1000 mg/24 h


Źródła  w żywności:

  • warzywa korzeniowe, serwatka


Zalecane normy dietetyczne:

nie określono zaleconej dawki dziennej


Ciekawostki:

  • witamina B13 (kwas orotowy) pojawia się w warzywach korzeniowych, serwatce i kwaśnym mleku, by zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się.


vegetable1

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,


Dodaj swój komentarz do tematu Witamina B13