Pyłek pszczeli

allergyJest produktem pszczelim zbieranym przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów roślin, głównie owadopylnych. Jest podstawowym źródłem białka i witamin w rodzinie pszczelej. Wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, cukrów prostych i złożonych oraz aminokwasów, w tym argininy. Arginina odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu choroby wieńcowej dzięki wytwarzaniu NO – (tlenku azotu) działającego, podobnie jak nitrogliceryna, rozszerzająco na światło naczyń wieńcowych serca. Wykazuje również działanie antyagregacyjn (przeciwkrzepliwe). Zawiera również inne substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony, nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na skład zwany „bombą witaminową”, znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Od lat pyłek kwiatowy z powodzeniem stosowany jest przy przeroście gruczołu krokowego. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmaga odporność organizmu. Pyłek pochodzący z różnych roślin wykazuje różnorodne działanie. Najbogatszy w składniki mineralne jest pyłek pochodzący z możliwie największej liczby gatunków roślin.


Funkcje:

  • są bogate w aminokwasy jak i białka
  • pomagają zwalczyć apetyt i łaknienie
  • pomagają przy zaburzeniach skórnych
  • opóźniają proces starzenia
  • pomagają leczyć zaburzenia prostaty
  • dodają energii
  • regulują funkcjonowanie jelit
  • wspomagają odporność
  • zmniejszają alergie


Dawkowanie:
Pyłek kwiatowy w formie granulatu (2-3 łyżeczki) należy zalać 1/3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody lub mleka i odstawić na kilka godzin. Osłodzić miodem tuż przed spożyciem.
Ze względu na fakt, iż płyny ciepłe są lepiej przyswajane, wskazane jest dolanie przed spożyciem nieco ciepłej wody (poniżej 40oC). Pyłek w tej postaci zaleca się przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać od jednego do dwóch miesięcy. Najlepiej wiosną i jesienią



woman4


Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Dodaj swój komentarz do tematu Pyłek pszczeli

You must be logged in to post a comment.