Potas

bananaRazem z sodem i chlorem tworzy podstawowe sole organizmu, czyli elektrolity, które mają zasadnicze znaczenie dla bilansu płynów w ustroju.

Funkcje:

  • bierze udział w transportowaniu dwutlenku węgla przez czerwone ciałka krwi
  • jest potrzebny do zachowania bilansu wody i syntezowania białek
  • jest składnikiem elektrolitów
  • jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni
  • stabilizuje wewnętrzna strukturę komórek
  • współdziała z sodem w przeciwdziałaniu impulsów nerwowych
  • wzmacnia działanie enzymów kontrolujących wytwarzanie energii
  • zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi i obniża je
  • wraz z sodem reguluje gospodarkę sodowo-wapniową
  • odgrywa ważną rolę przy regulacji rytmu serca
  • przyczynia się do usuwania z organizmu produktów przemiany materii
  • pomaga dostarczyć tlen do mózgu
  • wspomaga trawienie


Profilaktyka:

obecnie nie stosowany w celach terapeutycznych


Niedobór:

  • wymioty
  • zawroty głowy
  • osłabienia mięśni i paraliż
  • zatrzymanie wody
  • niskie ciśnienie krwi
  • wzmożone pragnienie
  • senność
  • zmęczenie i stan splątania


Przedawkowanie:

  • słabość mięśni
  • umysłowa apatia
  • zatrzymanie akcji serca
  • owrzodzenie jelita cienkiego
  • zaburzenia pracy nerek


Co wpływa na lepsze wchłanianie: sód, chlor


Źródła w pożywieniu:

Banany, morele, marchew, ziemniaki, brokuły, brukselka, kapusta, awokado, daktyle, orzechy,  szpinak,


Zawartość potasu w 100 g

  • Suszone morele: 1888 mg
  • Kiełki jęczmienne: 1700 mg
  • Mleko pełne:1660 mg
  • Suszona fasola: 1260 mg
  • Soczewica:1200 mg
  • Zielony groszek: 1000 mg
  • Kakao:980 mg
  • Pietruszka, rzodkiewka:900 mg
  • Brązowy ryż: 300 mg


Zalecane normy dietetyczne na Potas dla różnych grup ludności*

Grupy ludności Potas
Zalecane normy dietetyczne [g / dzień]
Dzieci 1-3 lat 3,0
Dzieci 4-8 lat 3,8
Chłopcy 9-13 lat 4,5
Młodzież męska 14-18 lat 4,7
Mężczyźni 19-30 lat 4,7
Mężczyźni 31-50 lat 4,7
Mężczyźni 50-70 lat 4,7
Mężczyźni powyżej 70 lat 4,7

Dziewczęta 9-13 lat

4,5
Młodzież żeńska 14-18 lat 4,7
Kobiety 19-30 lat 4,7
Kobiety 31-50 lat 4,7
Kobiety 50-70 lat 4,7
Kobiety powyżej 70 lat 4,7
Kobiety ciężarne do 18 lat 4,7
Kobiety ciężarne 19-50 lat 4,7
Kobiety karmiące do 18 lat 5,1
Kobiety karmiące 19-50 lat 5,1

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:

  • pokarmy zawierające sód i potas w proporcji powyżej 1:20 dość skutecznie usuwają wodę z organizmu. Do produktów z najkorzystniejszą relacją należą: banany, wiśnie, mandarynki, pszenica, owies, gruszki, cytryny
  • odpowiednia ilość potasu we krwi pomaga utrzymać właściwą ilość magnezu


cocoa

 

Suplementy zawierające potas:

Vital 0 -20 mg

Vital A – 20 mg

vital B – 20 mg

Vital AB – 20 mg

Full Spectrum – 10 mg

Lion Kids D – 2 mg

Senior formula – 5 mg

Power Mins – 25 mg

Menopausal Formula – 10 mg

New Life - 5 mg


Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  1. Pola Said,

    Głównym niedoborem POTASU są skurcze mięśni.

Dodaj swój komentarz do tematu Potas