Polifenole i Flawonoidy

red_winePolifenole i Flawonoidy są przeciwutleniaczami. Czerwone wino dostarcz polifenoli  podobnie jak sok z czerwonych winogron i zielona herbata. Flawonoidy znajdują się obok witaminy C w świeżych pokarmach, tj owoce cytrusowe. Przeciwutleniacze te wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i mogą być pomocne w przypadku obfitych krwawień miesiączkowych lub krwotoków.


Funkcje:

  • zmniejszają podatność na powstawanie siniaków
  • chronią naczynia krwionośne
  • chronią przed wylewami
  • zmniejszają krwawienie miesięczne
  • działają przeciwwirusowo
  • wykazują działanie przeciwzapalne
  • mają właściwości przeciwalergiczne
  • pomagają leczyć przeziębienia
  • działają jako naturalne przeciwutleniacze
  • działają przeciwzapalnie
  • wzmacniają odporność
  • aktywność estrogenna
  • profilaktyka chorób nowotworowych
  • dermatologiczne
  • zapobiegają wypadaniu włosów

Polifenole znane jako flawonoidy polifenolowe, są silnymi przeciwutleniaczami spokrewnionymi z garbnikami. Zielona herbata i czerwone winogrona są bogatym źródłem polifenoli.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Dodaj swój komentarz do tematu Polifenole i Flawonoidy

You must be logged in to post a comment.