Papaia

a1Jest rośliną zielną, wieloletnią, szybko rosnącą (o wysokości 2-10 m). Jest najczęściej dwupienna (kwiaty męskie i żeńskie występują na osobnych roślinach), ale są też formy obojnacze. Do zapylenia 15 -20 żeńskich osobników wystarczy jeden męski. Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie jest uprawiana w całych tropikach i subtropikach.



Skład owocu:

  • 9% cukrów (w równych ilościach glukozę, fruktozę i sacharozę)
  • dużo karotenów
  • witaminę C (60 mg/100 g)
  • witaminę A
  • witaminy  z grupy B
  • mało kwasów (0,2% – są to kwasy: cytrynowy i jabłkowy) – dzięki temu owoce nie są cierpkie.
  • związki mineralne: cynk, potas, magnez, żelazo

W liściach i owocach papai znajduje się wspomagający trawienie i wykorzystywany w lecznictwie enzym – papaina. Enzym ten stosuje się też do zmiękczania mięsa, klarowania piwa, w kosmetyce do kremów przeciwko cellulitowi. W celu uzyskania papainy nacina się skórkę niedojrzałych owoców i zebrany biały mleczny sok suszy się na proszek. Do skruszenia mięsa można również dodać liści papai.


Zastosowanie:

  • pobudza trawienie
  • najważniejszym dysymilacyjnym enzymem papai jest papaina, podobna do ludzkiej pepsyny (enzym wstępnie trawiący białka) – dlatego papaina jest często nazywana pepsyną pochodzenia roślinnego
  • ważnymi enzymami, obecnymi w papai, są enzymy podobne do ludzkiej renniny (enzym wywołujący koagulację białek mleka), jak również pektazy (enzym rozkładający pektyny)
  • wpływa korzystnie bezpośrednio na błonę śluzową żołądka
  • papaina, bromelaina i trypsyna wpływają na system immunologiczny
  • papaina bezpośrednio pobudza rozkład kompleksów immunologicznych, składających się z nieprawidłowych antygenów/przeciwciał
  • bromelaina i trypsyna aktywują fagocyty i pomagają eliminować patogenne kompleksy, stwarza to możliwość stosowania ich w ostrych i przewlekłych zapaleniach, infekcjach, jak również chorobach autoimmunologicznych
  • naturalne substancje, takie jak papaina z papai, mogą poprawić trawienie, jak również funkcje jelit
  • papaina jest enzymem rozkładającym białka, który w przeciwieństwie do pepsyny, rozkłada białka nie w kwaśnym, lecz obojętnym środowisku, tak więc wywiera swój korzystny wpływ nie tylko w żołądku, lecz także w dwunastnicy i innych częściach jelita cienkiego


g-hlt-090122-diet-hamburger


Suplementy zawierające enzym papai:

Meal Time – 250 mg

Digestive Enzymes – 5 mg



Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  1. Rameshwar Said,

    To, ze sok z papai nie zawiera kosnnrwaetf3w a jest taki wyjątkowy, wynika z właściwości chemicznych naturalnych substancji zawartych w papai oraz w soku uzyskanego z papai w odpowiednich warunkach (tłoczenia mechanicznego, bez pogrzewania, bez filtracji, bez pasteryzacji). Konserwacja produktf3w spożywczych ma na celu zabezpieczenie ich przed rozwojem patogenf3w (bakterii, pleśni itp). Od wiekf3w wykorzystywano w tym celu np. sf3l, ocet, cukier. Poza tym na psucie się produktf3w ma także wpływ tlen oraz światło słoneczne. Te dwa ostatnie czynniki indukują reakcje utleniania w czynnych chemicznie związkach, np. kwasach omega-3 oleju lnianego. Papaja i sok z papai jest naturalnym źrf3dłem enzymf3w trawiennych z grupy proteaz. Zawiera między innymi: papainę, chymopapainę, peptydazy A i B oraz wykorzystywany coraz szerzej np. w przemyśle mleczarskim lizozym.I te składniki właśnie, dzieki wytłoczeniu soku w niskich temperaturach, pozostają aktywne i zabezpieczają sok przed rozwojem patogenf3w. Prosze sobie wyobrazić, że papaja i sok z papai jest np. stosowany w chorobach pasożytniczych. Enzymy papai potrafią strawić całkiem sporego obleńca :) Ciekawym zjawiskiem jest też stymulowanie bioaktywności proteaz dzięki dodaniu do soku z papai soku z jabłek. Wzajemne oddziaływanie składnikf3w powoduje, że gdy do szklanki wlejemy taki sok i połączymy go z łyzką zmielonego na świeżo siemienia lnianego, proteazy jeszcze silniej zabuzują . Wymyśliła to wielka . Od 12 lat nieustannie podziwiam jej dokonania i jeszcze nigdy nie poczułam się nabita w butelkę :) Może dlatego, że korzystam z tej diety w praktyce pozdrawiam!

Dodaj swój komentarz do tematu Papaia