Miedź

chocolate_semisweet1Miedź jest pierwiastkiem śladowym, który współdziała z żelazem przy syntetyzowaniu hemoglobiny w czerwonych ciałkach krwi. Jest przeciwutleniaczem i jest także ważna dla wytwarzania kolagenu. Szkodliwym źródłem przyswajanej przez nasz organizm miedzi są miedziane rury, kuchenne sprzęty, skażenie środowiska, palenie i nieświeża żywność.


Funkcje:

  • jest potrzebna do wytwarzania hormonów nadnercza
  • wspomaga wchłanianie żelaza
  • utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne i tkankę łączną
  • jest potrzebna do wytwarzania energii
  • działa przeciwutleniająco
  • utrzymuje w dobrym stanie włókna nerwowe
  • jest niezbędna do przyswajania witaminy C
  • sprawia, że tyrozyna staje się przyswajalna, dzięki czemu skóra i włosy nabierają koloru
  • reguluje poziom cholesterolu
  • wspomaga leczenie anemii
  • zmniejsza odczyny zapalne
  • ułatwia gojenie ran


Profilaktyka:

  • anemia
  • reumatyzm
  • zapalenie stawów
  • niektóre rodzaje raka
  • brak energii


Niedobór miedzi:

  • anemia
  • obrzęki
  • zaburzenia pigmentacji skóry
  • krwotoki
  • problemy z włosami
  • drażliwość
  • utrata odczuwania smaku
  • zmniejszona ilość białych krwinek


Przedawkowanie:

  • wymioty
  • biegunki
  • bóle mięśni
  • depresja
  • drażliwość
  • nerwobóle
  • otępienie


Co wpływa na polepszenie wchłaniania: żelazo, witamina C, skrobia glukoza


Źródła pożywienia:

Zawartość miedzi w mg w 100 g produktu:

  • zarodki pszenne – 14,9
  • otręby – 8,8
  • ser żółty – 4,2
  • żółtko – 3,5
  • płatki owsiane – 3,1
  • gotowana wątroba – 3
  • chleb pełnoziarnisty – 2,8
  • orzechy włoskie – 2,7
  • czekolada gorzka – 2,4
  • groszek zielony – 1,4
  • awokado – 1


Zalecane normy dietetyczne na Miedź dla różnych grup ludności*

Grupy ludności Miedź
Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień] Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 340 1000
Dzieci 4-8 lat 440 3000
Chłopcy 9-13 lat 700 5000
Młodzież męska 14-18 lat 890 8000
Mężczyźni 19-30 lat 900 10000
Mężczyźni 31-50 lat 900 10000
Mężczyźni 50-70 lat 900 10000
Mężczyźni powyżej 70 lat 900 10000

Dziewczęta 9-13 lat

700 5000
Młodzież żeńska 14-18 lat 890 8000
Kobiety 19-30 lat 900 10000
Kobiety 31-50 lat 900 10000
Kobiety 50-70 lat 900 10000
Kobiety powyżej 70 lat 900 10000
Kobiety ciężarne do 18 lat 1000 8000
Kobiety ciężarne 19-30 lat 1000 10000
Kobiety ciężarne 31-50 lat 1000 10000
Kobiety karmiące do 18 lat 1300 8000
Kobiety karmiące 19-30 lat 1300 10000
Kobiety karmiące 31-50 lat 1300 10000

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:

  • cynku i miedzi nie powinno się przyjmować razem, ponieważ miedź obniża poziom cynku w organizmie i może powodować bezsenność,
  • woda do picia z rur miedzianych zawiera duże ilości tego pierwiastka. U małych dzieci może to powodować biegunkę
  • wchłanianie miedzi zaburza cynk i magnez
  • niski poziom żelaza w surowicy krwi prowadzi do niedoboru miedzi
  • witamina C , skrobia, glukoza podnoszą przyswajalność miedzi
  • miedź i witamina C współdziałają przy produkcji kolagenu
  • nadmierna ilość wapnia w organizmie hamuje wchłanianie miedzi
  • u kobiet, które stosują regularnie doustną antykoncepcję stężenie miedzi we krwi jest wyższe


bezsennosc1

 

Suplementy zawierające miedź:

Vital 0 – 500 µg

Vital A – 5000 µg

vital B - 500 µg

Vital AB - 500 µg

Full Spectrum - 1500 µg

Lion Kids D – 70 µg

Power Mins - 500 µg

Menopausal Formula - 200 µg

New Life - 1000 µg


Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Dodaj swój komentarz do tematu Miedź