Fosfor

cheeseJest obecny w każdej komórce ciała i niezbędny do życia. Bierze udział we wszystkich procesach, jakie zachodzą w ludzkim organizmie.


Funkcje:

  • wchodzi w skład kości, zębów i błon komórkowych
  • spala cukry dla uzyskania energii
  • współdziała z wieloma enzymami dla aktywowania witamin B-kompleks
  • wzmacnia wytrzymałość
  • jest składnikiem RNA I DNA
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu
  • odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH
  • łagodzi bóle w zapaleniu stawów


Profilaktyka:

  • osłabienie,
  • stany splątania
  • utrata apetytu
  • drażliwość
  • problemy z mową
  • anemia
  • obniżona odporność na infekcje
  • rozmiękanie kości


Niedobór:

  • osłabienie,
  • stany splątania
  • utrata apetytu
  • drażliwość
  • problemy z mową
  • anemia
  • obniżona odporność na infekcje
  • rozmiękanie kości


Przedawkowanie:

  • biegunka
  • zwapnienie organów i tkanek miękkich
  • uniemożliwia przyswajanie żelaza, cynku i magnezu


Co wpływa na polepszenie wchłaniania: witamina D


Źródła w pożywieniu:

Produkty mleczne, mięso, ryby, wątroba, jaja, sery żółte, groch, pestki dyni, fasola, ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe, marchew, sery podpuszczkowe, sery twarogowe, jaja, mięso, ryby


Zalecane normy dietetyczne na Fosfor dla różnych grup ludności*

Grupy ludności Fosfor
Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień] Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 460 3000
Dzieci 4-8 lat 500 3000
Chłopcy 9-13 lat 1250 4000
Młodzież męska 14-18 lat 1250 4000
Mężczyźni 19-30 lat 700 4000
Mężczyźni 31-50 lat 700 4000
Mężczyźni 50-70 lat 700 4000
Mężczyźni powyżej 70 lat 700 3000

Dziewczęta 9-13 lat

1250 4000
Młodzież żeńska 14-18 lat 1250 4000
Kobiety 19-30 lat 700 4000
Kobiety 31-50 lat 700 4000
Kobiety 50-70 lat 700 4000
Kobiety powyżej 70 lat 700 3000
Kobiety ciężarne do 18 lat 1250 3500
Kobiety ciężarne 19-30 lat 700 3500
Kobiety ciężarne 31-50 lat 700 3500
Kobiety karmiące do 18 lat 1250 4000
Kobiety karmiące 19-30 lat 700 4000
Kobiety karmiące 31-50 lat 700 4000

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:

  • dietetycy ostrzegają tych, którzy pija duże ilości napojów gazowanych i tych którzy jedzą duże ilości mięsa lub często korzystają z dań błyskawicznych. Taka dieta może spowodować nadmiar fosforu w surowicy krwi i zaburzać wchłanianie żelaza, jak wpływać również na stosunek wapnia do fosforu a to prowadzi do osteoporozy
  • stosunek wapnia do fosforu powinien wynosić 1:1, wtedy zapewniona jest prawidłowa mineralizacja kości
  • fosfor razem z witaminami z grupy B bierze udział w procesach metabolicznych


teeth1

 

 


Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Dodaj swój komentarz do tematu Fosfor