Cynk

plod1Jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych, odgrywających role w wielu istotnych procesach zachodzących w organizmie.


Funkcje:

  • niezbędny do właściwego rozwoju płodu
  • jego odpowiednie stężenie w organizmie matki pozwala na prawidłowe wytworzenie się kości, podniebienia, warg, oczu, mózgu, serca, płuc, układu moczowego
  • wraz z witamina A, B6 i B12 jest niezbędny do prawidłowego wzrostu
  • pomaga w produkcji pzeciwciał,
  • wpływa na pracę grasicy i limfocytów
  • podnosi sprawność organizmu
  • poprawia sprawność intelektualną
  • zapobiega demencji starczej
  • przyśpiesza gojenie ran, owrzodzeń,
  • łagodzi objawy łuszczycy,
  • odgrywa rolę w zapobieganiu nowotworom
  • pomaga zachować właściwy poziom cholesterolu we krwionośne
  • reguluje ciśnienie
  • reguluje pracę gruczołów łojowych
  • odpowiednie stężenie cynku w organizmie reguluje metabolizm witaminy D oraz wapnia, zwiększa przyswajanie witaminy A i bierze udział w jej przenoszeniu przez krew
  • zwiększa poziom albumin we krwi ( białka te uznane są za wskaźnik długowieczności – im ich więcej we krwi tym dłuższe życie)


profilaktyka:

  • niepłodność męska
  • trądzik
  • anoreksja
  • zajady
  • infekcje wirusowe
  • opryszczka
  • anemia sierpowata
  • dzwonienie w uszach
  • zapalenie stawów,
  • wrzody
  • zaburzenia rozwojowe
  • alergie
  • alkoholizm


Niedobór:

  • białe plamy na paznokciach
  • wysypki skórne
  • słaby wzrost włosów
  • problemy ze skórą
  • nadmierne wypadanie włosów
  • trądzik,
  • anoreksja,
  • depresja, wrażliwość,
  • choroby umysłowe,
  • niedostateczne funkcjonowanie gruczołów płciowych
  • ospałość
  • powolne gojenie się ran,
  • zaburzone zmysły smaku i powonienia,


Przedawkowanie:

  • pierwszym objawem przedawkowania cynku są wymioty
  • anemia
  • osłabienie systemu immumnologicznego
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • cynk w dużych ilościach hamuje wchłanianie miedzi i żelaza


Źródła w żywności:

Chude mięso, chude mleko, żółtko jaj, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego, chrzan, zielony groszek, buraki ćwikłowe, marchew, brukselka, szpinak, seler, cebula.


Zalecane normy dietetyczne na Cynk dla różnych grup ludności*

Grupy ludności Cynk
Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień] Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 3 7
Dzieci 4-8 lat 5 12
Chłopcy 9-13 lat 8 23
Młodzież męska 14-18 lat 11 34
Mężczyźni 19-30 lat 11 40
Mężczyźni 31-50 lat 11 40
Mężczyźni 50-70 lat 11 40
Mężczyźni powyżej 70 lat 11 40

Dziewczęta 9-13 lat

8 23
Młodzież żeńska 14-18 lat 9 34
Kobiety 19-30 lat 8 40
Kobiety 31-50 lat 8 40
Kobiety 50-70 lat 8 40
Kobiety powyżej 70 lat 8 40
Kobiety ciężarne do 18 lat 12 34
Kobiety ciężarne 19-30 lat 11 40
Kobiety ciężarne 31-50 lat 11 40
Kobiety karmiące do 18 lat 13 34
Kobiety karmiące 19-30 lat 12 40
Kobiety karmiące 31-50 lat 12 40

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)


Ciekawostki:

  • u osób przyjmujących pigułki antykoncepcyjne lub suplementy żelaza czy kwasu foliowego mogą wystąpić duże niedobory cynku


kinder1

 

 

Suplementy zawierające cynk:

Vital 0 – 5 mg

Vital A -  8 mg

vital B – 5 mg

Vital AB – 8 mg

Full Spectrum – 10 mg

Infant Formula - 60 mg

Lion Kids D - 2 mg

Senior formula – 5 mg

Energy Memory – 5 mg

Mega Protect 4 Life - 4 mg

Smokerade - 5 mg

Power Mins – 0 7,5 mg

Rhodiolin - 5 mg

Menopausal Formula -3 mg

Pro-State Power – 15 mg

New Life - 5 mg

Mega Zinc - 50 mg

Chelated Zinc - 15 mg

 


 

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  1. Michał Said,

    Warto również dodać, że organizm nie ma wykształconego systemu magazynowania cynku, dlatego należy codziennie spożywać produkty spożywcze bogate w cynk lub go suplementować. O dodatkowe porcje cynku należy szczególnie zadbać w okresie jesienno-zimowym, aby wspomóc działanie układu immunologicznego.

Dodaj swój komentarz do tematu Cynk