Borówka czarna

borowkaBorówka czarna znana również jako czernica albo czarna jagoda. Surowcem leczniczym jest owoc i liść borówki czarnej. Owoce zawierają garbniki (do 15%), kwasy (bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy), pektyny, antocyjany, witaminy C i B1, karotenoidy. Liście zawierają glikozydy flawonowe, glikozydy fenolowe (gł. arbutynę), garbniki, antocyjany, olejek eteryczny.


Funkcje:

  • poprawia wzrok
  • świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe
  • owoce suszone działają tylko przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo, dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy
  • liście stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego oraz jako środek pomocniczy przy cukrzycy


Suplementy zawierające borówkę czarną:

Mega Protect 4 Life – 2,5 mg


Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  1. Jacek Said,

    Tatuś tłumaczy synkowi: widzisz to są czarne jagody!
    Syn: a czemu są czerwone?
    Bo są jeszcze zielone, jak będą czarne to będą fioletowe!

    Od „zawsze” stosuję pasteryzowane borówki (z cukrem, bez wody), bo mają działanie nieznacznie słabsze niż świeże. Na zimę wystarcza 10-15 malutkich słoiczków dla całej rodziny (takich po musztardzie) i od lat nie wiem jak smakują antybiotyki…

Dodaj swój komentarz do tematu Borówka czarna