Błonnik

waga-z-owocamBłonnik jest niestrawną częścią pokarmów roślinnych, nie posiada żadnej wartości odżywczej, jest jednak istotnym składnikiem naszej diety. Nazywa się go zazwyczaj „wymiataczem resztek” ponieważ ułatwia wypróżnianie.
Istnieją dwa rodzaje błonnika – nierozpuszczalny – celuloza (występuje w liściastych warzywach tj.  fasoli, grochu, otrębach pszennych, ziarnach, zbożach i nasionach lnu) oraz rozpuszczalny – gumy, pektyny (w owocach tj. maliny, porzeczki, agrest), jarzynach, roślinach strączkowych, mące owsianej, orzechach. Najwięcej błonnika znajduje się w półsurowych i surowych warzywach. Żucie go pobudza wydzielanie śliny , a jego objętość w jelitach i w żołądku spowalnia trawienie, co powoduje, że składniki odżywcze mogą się wchłaniać przez dłuższy czas. Błonnik przyczynia się do regularności wypróżnień i zapobiega zaparciom oraz innym zaburzeniom. Zwiększone spożycie błonnika może zmniejszyć ilość wolnych rodników


Funkcje:

  • wspomaganie prawidłowego trawienia
  • błonnik wchłania nadmiar wody z jelita ciemnego i przenosi ja do stolca
  • pomaga zachować prawidłową florę bakteryjną w jelitach, a także szybciej usunąć z nich toksyczne resztki pokarmowe jedzenia
  • odgranicza przyswajanie tłuszczów i cukrów z jelit  w procesie trawienia
  • nie dostarcza żadnych kalorii
  • zmniejsza wytwarzanie cholesterolu
  • chroni przed niektórymi formami choroby naczyń wieńcowych serca
  • pomaga kontrolować cukrzycę
  • chroni przed nowotworami okrężnicy
  • daje uczucie sytości dzięki temu zmniejsza nadwagę
  • tworzy na ścianach przewodu pokarmowego gęsty żel, który ogranicza wchłanianie cukru


Niedobór:

  • zwiększa ryzyko zachorowań na nowotwory układu pokarmowego zwłaszcza jelita grubego

wywołuje zespół jelita nadwrażliwego i hemoroidy


Nadmiar:

  • powoduje znaczne niedobory w organizmie
  • upośledza wchłanianie wapnia
  • może upośledzać wypróżnianie


Źródła w żywności:

  • agrest 4,6
  • bułki pszenne, rogale, bułki maślane 1,9
  • bułki zwykłe 2,4
  • buraki 2,2
  • cebula 1,7
  • chleb pszenny razowy graham 5,0
  • chleb żytni razowy 6,2
  • cytryna 4,0
  • czarne jagody 3,2
  • czereśnie 1,2
  • fasola biała (ziarno suche) 15,7
  • gerejpfrut 0,7
  • groch (ziarno suche) 17,0
  • groszek zielony 6,0
  • gruszka 2,1
  • jabłko 1,8
  • kalarepa 4,4
  • kapusta biała 2,5
  • kasza manna 2,5
  • kasza gryczana 5,9
  • makaron dwujajeczny 5,3
  • maliny 6,7
  • marchew 2,4
  • mąka pszenna poznańska 2,6
  • ogórek 0,5
  • orzech laskowe 9,8
  • orzechy włoskie 6,5
  • otręby pszenne 42,4
  • pietruszka korzeń 4,9
  • płatki kukurydz. 11
  • płatki owsiane 6,9
  • pomarańcze 1,9
  • pomidory 1,2
  • porzeczki czarne 7,9
  • pumpernikiel 7,2
  • rodzynki 6,5
  • ryż 2,4
  • seler 4,9
  • soja (ziarno suche ) 15,7
  • szpinak 2,1
  • śliwki susz. 16,6
  • ziemniaki (średnio) 1,2


maliny


Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Dodaj swój komentarz do tematu Błonnik

You must be logged in to post a comment.